T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Bucak İlçe Halk Kütüphanesi

İlçe Hakkında Genel Bilgiler

BUCAK İLÇESİNİN TARİHÇESİ

                  Tarihçe:    

         İlçemizin bilinen tarihi M.Ö. 1900 yıllarda Pisidialılar ile başlar. M.Ö. 1200 yıllarda Friglerin sonrasında Perslerin, İskender’in ve İskender’in ölümünden sonra Romalıların egemen olduğu bilinmektedir. Bucak’ta yapılan kazı ve incelemelere göre uygarlık, tarihöncesiçağlarına kadar uzanmaktadır. Neolitik, kalkolitik ve eski tunç çağı devirleri Bucak’ta da hüküm sürmüştür. İlçe merkezimizdeki Höyücek’te Prof. Dr. Refik Duru tarafından yapılan kazılarda M.Ö. 6. ve 7. binli yıllara ait eserler bulunmuştur.

        Bucak’ta tarihöncesi çağlarına ait pek çok höyük bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

1-Tepecik Höyüğü (İlçe merkezinde)

2-Höyücek Höyüğü (İlçe merkezinde)

3-Çingene Tepesi (İlçe merkezinde)

4-Şerefönü ve Bozburun (İkizce Höyük) Höyükleri (Ürkütlü Kasabası)

5-Yuva Höyüğü (Yuva Köyü’nde)

6-Uğurlu Höyüğü (Uğurlu Köyü’nde)

7-Karaaliler Höyüğü (Karaaliler Köyü’nde)

    Bu höyüklerden de anlaşılacağı gibi Bucak’ta ilk yerleşimler tarihöncesi çağlara kadar dayanmaktadır. Tarihin her döneminde Bucak çevresi birçok devletin egemenlik sahası içinde görülmektedir. Bucak çevresinde kurulan devletler sırasıyla Pisityalılar, Persler, Makedonyalılar, Selefkoslar, Romalılar, Bizanslılar ve Türklerin kurduğu devletler olan Selçuklular, Beylikler Dönemi, Osmanlılar ve son olarak Türkiye Cumhuriyeti’dir.

    Türklerin bu topraklara gelmesinden önce bu topraklarda egemenlik kuran devletlerden kalma pek çok tarihi kalıntı ilçemizde görülmektedir. Evliye Çelebi’nin ünlü Seyahatnamesinde harap olarak belirttiği bu kalıntıların izleri günümüzde de görülmektedir.

    Bunları şöyle sıralayabiliriz: ( Bu uygarlıklar M.Ö 1900 yıllarına,
    Pisidyalılara dayanır.)

1-Kremna (Çamlık Köyü’nde Roma Şehri)

2-Kodrula (Kestel Köyünde, Roma Şehri)

3-Kretapolis (Kızılkaya’da, Roma Şehri)

4-Sia(Osia) (Karaot Köyü’nde, Roma Şehri)

5-Komama (Ürkütlü’de, Yunan yerleşmesi)

6-Milyas (Kocaaliler’de Yunan-Roma yerleşmesi)

7-Sur kalıntısı (Taşyayla Köyü’nde)

8-Yunan kaya mezarı (Kuşbaba Köyü’nde)

9-Bizans kalıntısı(Kızıllı Köyü’nde)

10-Bizans kalıntısı(Kızılseki Köyü’nde)

      
Son zamanlarda yapılan kazılara göre kayıp şehirler Kreates ve Kreatyum’un ilçemiz Onaç Yakası’nda ve Boğazköy’de olduğu tespit edilmiştir.

       Türklerden önceki yerleşimler ve uygarlıkların bu kısa tanıtımından sonra ebedi Türk yurdu olan bu toprakların Türklerle tanışmasına geçebiliriz. Malazgirt Zaferi’yle Türklere Anadolu’nun kapıları açılmıştır. Yalnız, bu büyük zaferden önce Anadolu Türklerle tanışmıştı. Kolonizatör Türk Dervişleri (Alperenler)nin bu topraklara geldiği, arkadan gelecekler için altyapı oluşturduğu bilinen bir gerçektir. İlçemizin çeşitli yerlerindeki adı sanı bilinmeyen ve “yatır” olarak adlandırılan mezarlar bu dervişlere ait olabilir.

      Türkler, 1204’te III. Kılıç Arslan zamanında bu bölgeye gelip yerleşmişlerdir. Başta Kayılar olmak üzere Afşar, Çavdar, Bayındır, Bayat, Kınık, Salur, Eğmür boyları bu yerleşmişlerdir.

(Selçuklular Zamanında Türkiye, Prof. Dr. Osman Turan, s.266)

      Moğolların doğudan sıkıştırmasıyla Türkler batıya kaçarcasına çekilmişler, buradaki sahipsiz topraklara yerleşmişlerdir. Çünkü burada yaşayan halk, Türklerin gelmesinden çekinerek İzmit’e çekilmiştir.

(Selçuklular Tarihi ve Türk İslam medeniyeti, Prof. Dr. Osman Turan, s.304)

      Kaynaklarda da belirtildiği gibi Bucak ve çevresine Selçuklular Dönemi’nde yoğun bir yerleşme vardır. Bu yerleşmelerin sonucunda tarihi Kremna yakınlarında Girmiye kurulmuş, daha sonra büyümüş, kaza merkezi olmuştur.

       Bugünkü Melli(Kocaaliler) çevresine de yerleşimlerin ilk temeli bu dönemde atılmıştır. Kalıntılar ve tarihi kayıtlardan anlaşıldığına göre ilçe merkezimiz çevresinde de yerleşimler olmuştur. Bugünkü İncirhanı çevresinde İncirli Köyü kurulmuştur.

      Evliya Çelebi, İncirli Köyü’nün, Teke toprağında Müslüman köyüdür, cümlesiyle tanıtmaktadır. Şemsettin Sami, Kamus-ul Alam’da İncirli Köyü’nüİncir Bazarı olarak tanıtmaktadır. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Doçenti Nuri Köstüklü, İncir Bazarı Köyü’nün 1820–1836 yıllarında ödediği vergileri şeri sicillere dayanarak vermektedir(Hamit Sancağı ve Türkiye, S.Ü Yayınları, 1990)

     Buradan hareketle İncir veya İncir Bazarı yerleşim biriminin varlığı kesinlik kazanıyor. İncir Bazarı’ndan başka ilçemiz yakınlarında Turba’da Eskiköy’de, bugün halen Hamit Köyü denilen mevkide ve İncirdere yakınlarında Güğüp Köyü’nün kalıntılarına rastlanmaktadır. Bu köyler İncirli Köyü’nü doğrudan görmektedir. Onaç Köyü de şimdiki S. Çarşısı yakınlarındaydı.

     İncirli’de haftanın bir gününde Pazar kurulurdu. Yukarıda belirttiğimiz köylerden bu pazara gelenler olurdu. Pazar, kervan yolunun üzerindeydi. Bugün belirttiğimiz bu köylerden yalnızca Girmiye yaşamaktadır. Diğerleri tarih sahnesinden silinmiştir. Bu köylerin nasıl ortadan kalktığı konusunda ancak ip uzu sayılabilecek bilgilerden başka bilgi yoktur. Tarihi kayıtlara göre Şahkulu (Baba Tekeli) baskınları ile 1830’da çıkan ve 7 yıl süren, günde pek çok insanın öldüğü veba salgını bu köylerin ortadan kalkmasında etkili olabilir. 1381 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisine katılmış, Osmanlılar devrinde Konya sancağına bağlı olan İlçemiz 1820 yılında Girmiye adı altında Teke Sancağına, 1900 yılında Oğuzhan Nahiyesi olarak Antalya’ya ve 1926 yılında Bucak Kazası olarak Burdur iline bağlanmış ve aynı yıllarda belediye teşkilatı kurulmuştur. Bucak, Cumhuriyet döneminde yapılan siyasi düzenlemeyle 30.05.1926 tarih ve 877 sayılı kanunla bugünkü adı olan Bucak’ı resmen almıştır.

               Bucak İlçesinin Kuruluşu:

    

        İlçe merkezimizin kuruluşuyla ilgili kesin bir belgi yoktur, rivayetler vardır. Ancak, Alâeddin Camii avlusunda bulunan mezar taşında Hicrî 811 tarihi sabittir. Bu tarihe göre ilçe merkezimizin kuruluşu 600 yıl öncesine dayanır. (En az) (Hicrî 811 tarihi Miladi 1408’e denk gelir.)

        İncir Pazarı’nda kurulan pazara çevre köylerden gelenler, alış-veriş yapanlar olurdu. Onaç Köyü yakınlarında ve şimdiki Alaadin Mahallesi çevresinde pazarcılar soyulurdu. Devrin ileri gelenleri bu durumu o zaman bağlı olunan Konya’ya ilettiler. Bunun üzerine Alaadin Paşa (Sarı Paşa) komutasında bir grup asker gelerek güvenliği sağladı. Gelen askerler bir karakol görevi için şimdiki Alaaddin Mahallesi’ne yerleşti. Askerlerin yerleşim yerine Alaaddin’nin Askerlerinin Yeri, Alaaddin’in yeri dendi, sonradan Alaaddin mahallesi adını aldı. Alaaddin Mahallesi; ilçemizin ilk çekirdek kuruluşu oldu. Karye olarak Girmiye’ye bağlandı. O dönemde ilçemizin oturduğu bu alan, ilme bitkisi ve bataklıklarla kaplıydı. İçinde vahşi hayvanlar bulunuyordu. Askerler yerleşince güvenli bir saha oluştu. Bu sahanın yakınlarına yeni yerleşimler oldu. İlmeli Bucak denilen işe yaramaz alanın çevresindeki yamaçlardan küçük oymaklar oluşturuldu. Karayvat adlı bir yörüğün yerleşimiyle Karayvatlar, Alanya ve Haymana Yörüklerinin yerleşimiyle Yörükler Mahallesi oluştu. Tepe çevresinde yapılan camiden dolayı Camii Mahallesi, askerler çavuşunun evinden dolayı adını alan Çavuşlar Mahallesi oluştu. Cazip bir yer haline gelen bu bölge yeni yerleşmelere sahne oldu. İlmeli Bucak’taki ilmeler temizlenmeye, bataklık kurutulmaya başlandı. Yüzyılımızın başında şimdiki Pazar Mahallesi Mevkiinde pazar kurulmaya başlandı. Böylece Pazar Mahallesi oluştu. Bucak’ın bu dönemde Konya Vilayeti, Antalya Sancak ve Kazası’na bağlı bir nahiye merkezi olduğu kayıtlarda sabittir.

         İlçemizin ilk bayan öğretmeni Seher İKİZOĞLU'dur. İlçe eşrafının ifadesine göre İlçenin adı da Oğuzhan Nahiyesi’dir.

         Bucak, 25 Haziran 1919 günü İtalyanlar tarafından işgal edildi. 8–9 Temmuz 1921’de İtalyan işgali son buldu.

        Bütün bu bilgilerden anlaşılacağı gibi ilçe merkezimiz İlmeli Bucak adıyla anılan dar bölgeye kurulmuş, bu adla anılmış, daha sonra Oğuzhan adını almıştır. Cumhuriyet döneminde yapılan siyasi düzenlemeyle 30.05.1926 tarih ve 877 sayılı kanunla bugünkü adı olan Bucak’ı resmen almıştır. Çevresinde önceden kurulan ve Osmanlı döneminde Hamit Sancağı’nın (Isparta merkezli) 14 ilçesinden biri olan İncir Pazarı Kazası’nın bir devamıdır. İncir Pazarı sakinlerinin yakın zamana kadar Bucak’ta kışlayıp İncirhan’ın çevresindeki yazlıklarında yazladıkları sabittir. O halde ilçemizin temeli olarak İncir Pazarı Kazası kabul edilmelidir.

        1948’de hükümet konağının yapılmasıyla yeni bir mahallenin temeli atılmış, oluşan mahalleye Konak Mahallesi denmiştir. 1962 yılında yapılan imar planıyla Pazar Mahallesi bölünerek Oğuzhan Mahallesi olmuştur. O tarihten itibaren yeni düzenlemelerle yeni mahalleler oluşmuş, devrin yöneticileri zamana uygun adlar vermişlerdir. 2018 yılı itibariyle 20 mahallesi bulunmaktadır.

        İlçemizde Bulunan Türk Dönemi Tarihi Eserleri:

1-  İncirhanı: Selçuklu Sultanı 11.Keyhüsrev zamanında yapılmıştır. Bucak
   
İlçe merkezine 7 km uzaklıktadır.

2- Susuzhanı: Susuz Köyü’ndedir. 11.Keyhüsrev zamanında yapılmıştır.

3- Kuyular ve Sarnıçlar: İlçemiz yakınlarında Selçuklulardan Kalma Çift 
    Kuyusu, Uzun Kuyu vard
ır. HacıÖmer Sarnıcı da tarihi bir eserdir.

4- Çeşmeler:Üçpınar, Kocakavak Pınarı, İncepınar, İncirhanı Pınarı
     tarihi
çeşmelerimizdendir


        BUCAK İLÇESİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

       Akdeniz bölgesinde bulunmaktadır. İlçe merkezi Burdur'a 45 km, Isparta'ya 70 km, Antalya'ya 80 km uzaklıktadır. Bucak Burdur iline bağlı ve Burdur'un en büyük ilçesidir. İlçenin kuzey-doğusunda Roma Dönemine ait "Kremna Antik Kenti" ve Kocaaliler Beldesinde Toros Dağları üzerinde “Milias ve Sia Antik kentleri”, Kestel köyünde “Kodrula Antik Kenti” bulunmaktadır. Susuz Kervansarayı ve İncirhan Kervansarayı önemli Selçuklu eserlerindendir. Bucak, Toros dağlarının batı kolları arasında kurulmuş, İlçenin içinden geçen Antalya-Burdur karayolunun doğu bölümünde kalan topraklar genellikle dağlık, batı bölümünde kalan topraklar ise genellikle ovalıktır. Bucak ilçesinin en yüksek dağı 2.336 m yükseklikte olan Kestel dağı (Katrancık Dağı)dır. İlçenin en büyük ovası ise Bucak ovası olarak adlandırılan bölgedir. Bu bölgenin içinde kurutulan ve üretime açılan Kestel gölünün 20.000 dekar alanı da bulunmaktadır. Burdur-Antalya Karayolunun 45. kilometresinde bulunan Bucak, doğuda Sütçüler, güneyde Antalya, batıda ve kuzeyde Burdur, Çeltikçi ve Ağlasun ile çevrilidir. Bucak ilçesinin %67 ormanlık alandır. Ormanlık alanda çam, ardıç, köknar, sedir vb. ağaçların yanında bölgenin karakteristik bitki örtüsü olan makilerde bulunmaktadır.

 

   Bucak’ta Bulunan Mesire Yerleri, Görülmeye Değer
   Mekânlar:

 

     KARACAÖREN BARAJI VE

      İlçe merkezine 35 km. uzaklıktadır. Baraj göllerinin çevresi mesire için çok uygundur.   Karacaören 1 ve 2 Barajı Aksu çayı üzerindeki kuruludur. Bölgenin enerji ve sulama ihtiyacını karşılamanın ötesinde doğal güzellikleri ile mesire yeri olarak ilgi görmektedir.

 

     KARGI KANYONU ÇEVRESİ

      Kargı Kısığı (Kanyon)Isparta-Antalya Karayolu üzerindeki Karacaören Barajı civarında doğal güzelliği ile dünyanın sayılı kanyonları arasında yer alan AKSU Kargı Kısığı Kanyonu bulunmaktadır. Kanyon, yaklaşık 2 km uzunluğunda olup, doğu ve batısından önemli fay hatları ile sınırlanmıştır. Kargı kısığı turizme açılan kanyon olmamasına rağmen, oldukça çeşitli bitki florasına sahip ve görenleri büyüleyen az tanınmış bir kanyon özelliğindedir.

 

     KENT ORMANI

      Bucak Orman İşletme Müdürlüğü sahası içerisinde bulunan 125 hektarlık ormanlık alan Bucak Oğuzhan Kent Ormanı olarak Antalya – Burdur karayolu üzerindeki Onaç Barajı batı ve kuzey kısımlarında mesirelik alan olarak hizmete açıldı. Eşsiz Onaç Barajı manzarası ile kızılçam, fıstık çamı gibi ağaçların bulunduğu sahada hızlı şekilde projeleri hazırlanarak mesire yerleri için, restoran, kafeterya, hizmet binaları, oturma bankları, kamelyalar, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla tüm vatandaşlara eşsiz doğa manzarasında keyifli anlar sunuyor.

 

     KERAİTAE ANTİK KENTİ

      Bucak İlçesinde bulunan Keraitae, antik bir kenttir. Bucak ilçesinde bulunan Belören Köyü'ndekiKeraitae diğer antik kentlere de yakındır.Sagalaasos Antik Kenti'ne 11 kilometre, Kremana Antik Kenti'ne 8-9 kilometre uzaklıktadır. Ulaşımı daoldukça kolaydır. Bucak'tan asfalt yolla ulaşabilirsiniz. Keraitae Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazılarsonucunda Roma ve Helenistik döneme ait kalıntılar bulunmuştur.


        ERGENLİGÜR

      Bucak-Karacaören yolu üzerindedir.

 

     KOVALI PINARI

      Bucak –Çamlık yolu üzerindedir.

 

     KREMNA

     Kremna Antik Kenti Bucak’ın 25 km doğusundaki Çamlık Beldesi’ndedir. Aksu (Kestos) vadisinde etrafı uçurum olan hâkimbir tepe üzerinde Pisidialıların kurduğu antik bir kenttir. En parlak dönemini M.S. 2. Yüzyılda yaşamıştır. Kremna, M.Ö. 6. yy’da Lidyalıların, M.Ö. 546’da Perslerin, M.Ö. 333’te Büyük İskender’in burayı alması ile Makedonya hâkimiyetine girmiştir. Daha sonra sırasıyla Antigonas’ın, Selevkosların, Bergama Krallığı’nın, M.Ö. 60. ‘da Roma’nın, M.Ö. 36’da Galatya’nın M.Ö. 25’de tekrar Roma’nın yönetimine girmiştir. Roma İmparatorluğunun parçalanması sonucu Doğu Roma (Bizans)’ın egemenliğine; M.S. 11. yy sonunda Türklerin Anadolu’ya gelmesi ile birlikte Türk hâkimiyetine girmiştir. Roma Çağı’na ait eserler Kremna antik kentinde hala ayaktadır. Şehrin etrafı 2 m genişliğinde, 7-8 m yüksekliğinde surlarla çevrilidir. Şehir ızgara planı olarak kurulmuştur. Kremna antik kenti, Akrapol (Yukarı Şehir) kısmında Form (Meydan), Bazilika (MahkemeSalonu), Kilise Elsodra (Kemerli Yapısı) ve Kütüphane yapılarından oluşmaktadır. Bunlardan başka Propolion (Anıt Giriş Kapısı) ve Nympheum (Anıt Çeşme Binası) bulunmaktadır. Kremna antik kentinde ilk ayrıntılı inceleme 1880’lerde Avusturyalı araştırmacı Graf von Lackoronski tarafından yapılmış ve antik kentin kalıntılarının genel durumunu gösteren planı da o çıkarmıştır. 1971 1973 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Profesörlerinden Jale İNAN tarafından bilimsel kazı yapılarak kütüphane binası ortaya çıkarılmıştır. Kazılar sonucu bulunan 9 adet mermer tanrı heykeli ve diğer eserler günümüzde Burdur Müzesinde sergilenmektedir.

 

    SAZAK

     Bucak-Taşyayla Köyü yolu üzerindedir.

 

    KATRAN DAĞI

     İlçe merkezi yakınlarındadır. Piknik için uygundur.

 

     KUMAR YAYLASI

      Kumar yaylasının bulunduğu alan Helenistik ve Roma dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise bazı Yörükler tarafından hayvan otlatma amaçlı kullanılmaktadır. Kumar yaylası özellikle hıdrellez şenliklerinde (6 Mayıs) Bucak halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılmaktadır. İnsanlarda doğa bilincinin gelişmesine paralel olarak son yıllarda Kumar yaylasında önemli faaliyetler organize edilmektedir. Yayla Bucak ilçe merkezine 8 km mesafede olup; İlçe merkezinden yaylaya stabilize yol ile ulaşılabilmektedir. Yaylanın tepe kısmından Burdur- Antalya karayolu görülebilmektedir. Piknik için uygundur.

 

     İNCİRHANI

    İncir Hanı günümüzde Bucak İlçesi’nin 6 km. kadar batısında, İncirdere Köyü yakınında, yanında gür bir pınarı olan tepenin kıyısında bulunmaktadır. Antik Kretopolis şehri olduğu düşünülen bölgede inşa edilen İncir Han, Anadolu Selçukluları döneminde Antalya-Isparta kervan yolu üzerinde yer alan Evdir, Kırkgöz ve Susuz Han’dan sonraki dördüncü menzil noktasıdır. Hanın uzun salonunun üstü yıkılmış olup, diğer bölmeler sağlamdır. Vaktiyle hanın önünde pazar kurulduğu söylenmektedir. Yağmur ve rüzgârın tesiriyle bu kervansarayın içi kısmen toprakla dolmuştur. Beyaz mermerden yapılan, içe doğru oymalı ve kemerli kapı Selçuk mimarî tarzının şaheserlerindendir. Kapının üst kısmının ortasında bulunan kitâbeye göre; bu Kervansaray, Anadolu Selçuklu Sultanlarından Gıyaseddin Keyhüsrev bin Keykûbad tarafından Hicri 636 (M.S. 1239-1240) tarihlerinde yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Han’ın 200 m yakınında hamam ve çeşme vardır. Hamam bugün yıkıktır ama çeşme akmaktadır. Hamam, İncir Han ile birlikte bir külliye oluşmuştur. Tarihi İncirhanı çevresi piknik için uygundur.

 

     ÜÇGÖZE

      İncirdere Köyü’ndedir. Piknik için uygundur

 

     BAŞGÖZE

      Kuşbaba Köyü’ndedir. Önemli bir mesire yeridir.

 

     ÇAMLARALTI

      Antalya-Burdur karayolu üzerindedir. Önemli bir  dinlenme yeridir. 

  

     SEFERYİTİĞİ MAĞARASI

      Küçük bir girişi vardır. Seferyitiği Mağarası Bucak İlçesi, İncirdere Köyündeki İncirhan Kervansarayının kuzeyine düşer. Kervansaraya yaklaşık 300 m mesafededir. Mağarada göz alıcı sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Fakat girişi son derece zordur. Birçok mağaracı tarafından tespitler yapılmış olup, henüz turizme açılmamıştır. Mağaranın içinin Burdur Müzesi yetkililerince resmi çekilmiştir. Islah  edilip turizme kazandırılması gerekmektedir. Mağara sarkıt ve dikitleriyle İnsuyu Mağarasına benzemektedir.

 

     SİA ANTİK KENTİ

      Bucak İlçesi Kocaaliler Beldesi Karaot Köyü sınırlarında olan Sia Antik Kenti, çam ağaçlarının arasındagizemini korumaya devam etmektedir.Sia aynı zamana bir Psidia şehri özelliği taşımaktadır vetepesinde bulundurduğu sur duvarları oldukça dikkat çekicidir.Tüm şehri kucaklamış vaziyette olan urduvarlarının dışında iki katlı kule ve giriş kapısı ayakta kalmayı başarmış kalıntılardandır. İçindebulundurduğu hamam ise tahminen 3. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Psidianın en korunmuş

şehirleri arasında olan Sia Antik Kenti, anıt mezarlarıyla, iki kilisesiyle, görkemli sur duvarlarıylaziyaretinizi bekliyor. Çarpıcı kalıntılar arasında kendinizi o dönemlerde bulacaksınız.

 

     SUSUZHAN

    Susuz Han, Antalya- Burdur karayolu üzerinde, 72. km’de, ana yoldan 2 km içerideki SusuzKöyü’ndedir. Susuz Han, Anadolu Selçuklu Döneminde Antalya- Isparta-Konya kervan yolu üzerinde yeralan Evdir ve Kırkgöz Han’dan sonraki 3. durak noktasıdır. Yapının inşa kitabesi yoktur. İnşaözelliklerine bakıldığında tam bir 13. Yüzyıl kervansaray mimarisi özelliklerini yansıtmaktadır.Muhtemelen, İncir Han’la aynı dönemde yapılmıştır. Susuz Han’ın beden duvarları, örtü sistemleri vetaç kapısı gibi belirgin mimari öğeleri günümüzde mevcuttur.


       ÖĞRETMEN HÜSEYİN ÖZCAN’IN ÖZEL MÜZESİ

     Bucaklı öğretmen Hüseyin Özcan, yöremizde kullanılan ama bugün teknik araçların gelmesiyle kullanılmayan eserleri, eski giysileri, işlemeleri vb.  eşya ve araçları kültür varlıklarımız olarak derlemiştir. Derlemeleri evinin bir katında sergilemekte ve isteyen ziyaretçilere izletmektedir. Yöremizin kültür dokusunu çok güzel bir şekilde tanıtan, korunmasını sağlayan bu özel müzenin ilçemiz açısından değeri büyüktür. Öğretmen Hüseyin Özcan’ın özel müzesi görülmeye değer bir mekândır.

 

     PINARBAŞI

      Kestel Köyü’ndedir. Pınarbaşı’nda su kaynakları, alabalık havuzları bulunmaktadır. Suyuyla, havasıyla, kır lokantasıyla ve piknik alanıyla çok güzel bir mesire yeridir. İlçe içinden ve dışından Pınarbaşı’na pek çok kişi dinlenmek amacıyla gelir.


ALTYAPI:

 

İlçe sınırları içinde bulunan Kızılsu ve Onaç Çayı üzerinde sel kapanları yapılarak araziye olan olumsuz etkileri önlenmiştir. İlçenin doğusunda Isparta'nın Eğirdir ilçesinden doğup Akdeniz’e dökülen Aksu Nehri; Çamlık beldesi ile Elsazı, Karacaören, Kızıllı ve Kargı köyleri sınırları içinde verimli bir ova oluşturmuştur. DSİ 13. Bölge Müdürlüğü’nce, bu akarsu üzerinde sulama, taşkından koruma ve elektrik üretme amaçlı Karacaören 1 ve Karacaören 2 baraj inşaatları bitirilmiş ve her iki barajda elektrik üretimine başlanmıştır. Ayrıca 2006 yılında sulama amaçlı Onaç Barajı hizmete girmiştir. İlçeye doğalgaz gelmiş olup, kullanılmaktadır.

 

COĞRAFİ KONUM:

 

Bucak, Burdur iline bağlı bir ilçedir. Kuzeyinde Ağlasun ve Çeltikçi ilçeleri, batısında Kemer ilçesi, kuzeybatısında Burdur merkez, güneyinde Antalya İli, doğusunda Isparta İli ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 1.436 km²'dir. İlçe merkezimiz, Burdur, Antalya, Isparta üçgeni içinde iyi bir konumdadır. Burdur’a 46 km, Isparta’ya 70 km, Antalya’ya 84 km uzaklıktadır. Aynı zamanda demiryoluna 40 dakika, hava ve deniz yoluna 1 saat uzaklıktadır. Bucak İlçesi 37–38 derece kuzey paralelleriyle 30–31 derece doğu meridyenleri arasındadır. İlçemizin rakımı 850 metre, ortalama yüksekliği 1.200 metredir. Bucak'ın konumu 37,4565 enlem ve 30,5898 boylam üzerindedir. Bucak'ın konumu 37,4565 enlem ve 30,5898 boylam üzerindedir. En yüksek noktası 2.336 metre İle Katrancık (Kestel) Dağı’nın Kulübe (Şişli) Tepesi’dir. Ovaya doğru uzanan bir vadinin taban ve iki yakasında kurulan ilçe merkezinin coğrafi yapısı iki bölüme ayrılmaktadır. Burdur-Antalya karayolunun batısında yer alan bölüm ovalık, doğusunda kalan bölüm ise dağlık ve ormanlık bir araziden oluşmaktadır. Doğudaki dağlar Teke Yöresindeki Bey dağlarının bir devamı olarak güney-kuzey doğrultusunda uzanır. İlçenin batı kesimindeki ovalar ise dağların doğrultusuna uyarak güneyden kuzeye doğru sıralanır. İlçenin topraklarını doğudan Isparta İlinin Sütçüler İlçesi, Güneyden Antalya İli, Batıdan Burdur Merkez İlçesi ve Kemer İlçesi, Kuzeyden Çeltikçi ve Ağlasun İlçeleri çevrelemektedir. Antalya-Burdur Karayolu ilçemiz içinden geçmektedir. Ayrıca 1995 yılında hizmete açılan AntalyaIsparta (Dereboğazı) Karayolu da ilçemizden geçmektedir. (35 km yakınından) Isparta’dan doğup Bucak’tan geçen Aksu Nehri önemli bir akarsudur. Aksu üzerinde Karacaören ve Kargı barajları vardır. Kestel Gölü kurutulmuştur, baraj göllerinden başka gölümüz yoktur.

 

BİTKİ ÖRTÜSÜ:

 

İlçenin doğusunu kaplayan dar ve geniş karakterli vadilerden oluşan dağlık arazi, Isparta İli sınırındaki Aksu nehrine kadar %40’ lık bir eğimle iner. Burada hava biraz daha ılıktır. Bu bölgede köyler genellikle dağınık ve bölge tamamen ormanlarla kaplıdır. Ormanların % 86 ‘sını Kızıl Çam, % 6’ sını ardıç, % 4’ ünü sedir, % 2’ sini meşe, % 1’ ini Kızılağaç ve %1 ‘ini diğer ağaç türleri teşkil etmektedir. Ayrıca bu bölgede Antep Fıstığı, Zeytin ve İncir ağaçları da yer almaktadır. İlçenin batısında kalan ovalık arazide bölümler dar ve geniş sahalarla birbirine irtibatlı düz ve verimli topraklardır. Bu bölgede tepecikler pınar meşesi denilen çalılıklarla kaplıdır. Kestel, Heybeli, Yüreğil Köyleri ile Ürkütlü Köyü'nün kuzeyindeki dağların yüksek kısımları çam, ardıç ve meşe ağaçlarıyla kaplıdır.

 

AKARSULAR:

 

          Onaç Çayı: Çeltikçi İlçesini Bağsaray Beldesi dağlarından doğarak İlçemiz Dağarcık, Alkaya ve Seydiköy arazilerinden geçerek Onaç sel
                 kapanında toplanır.

 

          Aksu: Isparta ile Eğirdir İlçesi Aksu Bucağından çıkarak , Isparta çayı ve yine Isparta’nın Çandır köyünden çıkan Göksu ile birleşir. İlçemiz,                   Çamlık ve Elsazıköylerinin arazilerinden geçerek Karacaören –1 ve Karacaören-2 barajlarından geçtikten sonra Antalya ovasına dökülür.

 

           Kestel Çayı: İlçemiz Kestel dağı ve köyünden doğarak kurutulan Kestel Gölü içerisinden geçer, yine aynı arazideki düdenlere dökülür.

           Kızılsu: İlçemiz Kocaaliler beldesinin kırmızı topraklı dağlık ve ormanlık arazilerinden yağışların bol olduğu zamanlarda akar, İlçemiz
                 Gündoğdu beldesindeki sel kapanında birikir.

 

GÖLLER VE BARAJLAR:

İlçe sınırları içerisinde sürekli suyu bulunan doğal bir göl yoktur. Yağışların bol olduğu yıllarda Kestel,Heybeli(Ambahan),Yüreğil köylerine ait arazilerde göl oluşmakta ve yaz aylarına doğru bataklık halini almaktadır. D.S.İ. Bölge Müdürlüğünün çalışmaları sonucu buralar kurutularak son yıllarda tarıma elverişli hale getirilmiştir. Aksu nehrinin İlçemiz sınırlarından geçtiği Karacaören köyünde Karacaören-1, Çobanpınar, Kocayer ve Kargı köylerinde Karacaören-2 baraj gölleri oluşmuştur. Bu barajlar taşkından koruma ve elektrik üretme amacıyla kurulmuştur Isparta – Antalya karayolunun geçtiği bu bölge ormanlar ve baraj gölleri ile birlikte eşsiz güzellikler oluşturmaktadır. Bucak İlçesinin kuzeybatısında da sulama amaçlı Onaç barajı vardır.

 

DAĞLAR:

 

İlçenin doğu ve kuzey bölümleri dağlarla kaplıdır. Doğudaki dağlar Beydağlarının devamıdır. İlçenin kuzey bölümünü kaplayan dağlar tektonik havzayı güney ve güneydoğudan sınırlayan dağlardır. Bunlardan en yüksek olanı 2.336 m. ile Kestel dağındaki Katrancık tepesidir.

 

İKLİM:


        Bucak ilçesinin iklimi tam bir geçiş iklimidir. İlçede Akdeniz iklimi ile İç Anadolu’nun kara iklimi arasında bir iklim görülmektedir. Yağış bakımından Akdeniz iklimi, sıcaklık koşulları bakımdan İç Anadolu iklimi yaşanır. Melli (Kocaaliler ) bölgesinin bir bölümü ile Aksu vadisinde kalan bölümlerde tamamen Akdeniz iklimi yaşanmaktadır. Karasal iklimin görüldüğü yerlerde kış mevsiminde soğuklarla birlikte kar yağışı görülmekte olup; ancak 2-3 günden fazla kalmamaktadır.

Kış aylarında karasal iklim görülen yerlerde ısı –5 dereceye kadar düşer. Yağışlar genellikle kış ayları ve bahar girişinde görülür. Yaz aylarında ise kurak ve sıcak bir iklim görülür, genellikle ısı 40 dereceye kadar yükselir. Ortalama sıcaklık 15 derece dolayındadır.

 

İDARİ YAPI:

          1.436 km² yüzölçümüne sahip ilçenin 20 mahallesi, 2 belde belediyesi ve 35 köyü bulunmaktadır. Kızılkaya ve Kocaaliler Beldeleri bu ilçeye bağlıdır. Rakımı 820’dir. İl plaka kodu 15, telefon alan kodu 248, posta kodu 15300’dür.

 

    İLÇEDE GÖREV YAPMIŞ KAYMAKAMLAR

 

ADI SOYADI

Göreve Başlama Tarihi

Görevden Ayrılış Tarihi

M. Kazım AKAN

1931

1931

Rüstem ÖZMEN

1932

1937

Ethem YETKİNER

1938

1939

Halil Ruhi SÖZEN

1939

1940

Halit Raci SÖZEN

1940

1941

Veli ÖZKAYA V.

1941

1942

Arif ÖZGEN

1942

1944

Selahattin ÜNER

1944

1948

Hüseyin ÖZDEMİR

1948

1950

M. Emin TAŞPINAR

1950

1953

Muharrem BAYSAL

1953

1954

Nazif KURUCU V.

29.03.1954

30.04.1954

Ali Fevzi ALALOĞLU V.

30.04.1954

22.12.1956

Ali Fevzi PANDIR

06.05.1957

17.08.1959

Adnan KANTEK

31.08.1959

12.02.1960

Sabir DENİZCİOĞLU

15.02.1960

05.05.1960

Bn. İlyas GİRAY

05.05.1960

21.07.1960

Adnan BUHURCU

21.07.1960

17.11.1961

Salih KAHRAMAN V.

17.11.1961

30.01.1962

Yurdauğur ÜNAL

30.01.1962

18.11.1964

Salih KAHRAMAN V.

18.11.1964

31.03.1965

Zafer TUNCEL V.

31.03.1965

14.05.1966

Salih KAHRAMAN V.

14.05.1966

16.02.1967

Mehmet OĞUZ V.

16.02.1967

01.11.1967

Kamil CEYLAN

13.01.1968

11.08.1969

H. İbrahim ALTINOK V.

11.08.1969

31.01.1970

Orhan TÜTÜNCÜ

24.04.1970

15.10.1971

Güner ORBAY

22.12.1971

07.08.1974

Kadri ÖNER V.

09.08.1974

22.09.1974

Salih KAHRAMAN V.

22.09.1974

11.12.1974

Hasan YÜKSEL

11.12.1974

02.08.1978

Cengiz HOROZ V.

29.12.1975

01.07.1976

Hayrullah YILDIZ

08.08.1978

14.04.1981

Behiç ÇELİK V.

17.04.1981

22.12.1981

Sebati BUYURAN

22.12.1981

22.02.1983

H. Avni COŞ V.

22.03.1983

15.08.1983

Aydın ARSLAN

16.08.1983

20.09.1985

Remzi SADİ

01.10.1985

11.07.1988

Ahmet MAİLOĞLU V.

01.08.1988

19.01.1989

Tahsin Cumhur ERSOY

15.09.1989

25.08.1995

İsmail GÜRSOY

06.09.1995

02.10.2000

Mestan DENİZ

25.10.2000

08.10.2003

Mehmet YILDIZ

15.10.2003

30.10.2006

Osman TAŞTAN

31.10.2006

22.08.2008

Osman HACIBEKTAŞOĞLU

30.08.2009

01.08.2013

Mehmet AKÇAY

12.08.2013

15.01.2015

M. Bahir ALTUNKAYA Vali Yard. Kaymakam V.

15.01.2015

15.02.2015

Hacı Bayram ACAR V.

17.02.2015

15.03.2015

İsmail BAYATA

16.03.2015

24.08.2017

Yalçın SEZGİN

05.09.2017

21.08.2019

Erol TANRIKULU


26.08.2019

11.09.2023

 
BAYRAM GALE

12.09.2023


Devam ediyor

 
        İLÇEDE GÖREV YAPMIŞ BELEDİYE BAŞKANLARI
      VE GÖREV YILLARI
  

Adı Soyadı

Doğum Yeri

Doğum Tarihi

Eğitimi

Mesleği

Partisi

Görev Yaptığı Yıllar

Hafız Hasan Ağa





CHP


Hacı Ömer Ağa (2.Kez)





CHP


Hafız Hasan Ağa

(2. Kez)





CHP


Hacı Osman Ağa





CHP


Hacı Bekir Ağa





CHP


Devecioğlu Mehmet Ağa





CHP


Hacı Bekir GÜMÜŞAY





CHP


Ali KONU

Bucak

1909

İlkokul


CHP


Mehmet ALTINTAŞ

Bucak


İlkokul


CHP

1934-1938

İsmail ATAN (2 Dönem)

Bucak


İlkokul


CHP

1938-1946

Mustafa KONU 
(1. Dönem)

Bucak

1909

İlkokul

Serbest

Demokrat Parti

1946-1948

Ali Cudi YÜCE
(1. Dönem)

Bucak

1907

Rüştiye

Serbest

Demokrat Parti

1949-1950

Ali Cudi YÜCE
(2. Dönem)

Bucak

1907

Rüştiye

Serbest

Demokrat Parti

1950-30.03.1954

Mehmet AKAY

Bucak

1919

İlkokul

Serbest

Demokrat Parti

1954-1955

Ömer KOL

Bucak

1913

İlkokul

Serbest

Demokrat Parti

1955   6 Ay görev yaptı

Mehmet ÜLKÜ

Bucak

1912

İlkokul

Değirmenci

Demokrat Parti

11.01.1956-27.09.1957

Mustafa ÖZKAN

Bucak

1922

İlkokul

Kalaycı

CHP

1957-1960-ihtilal

Mustafa KONU
(2. Dönem)

Bucak

1909

İlkokul

Serbest

Adalet Partisi

17.07.1962-09.12.1973

Cemal AKTAŞ

Bucak

1935

Hukuk Fak.

Avukat

CHP

09.12.1973-19.12.1977

Mehmet TOPAY

Bucak

1943

Ortaokul

Esnaf

Milliyetçi Hareket P.

19.12.1977-12.09.1980 İhtilal

Kemal KAPLAN

Bucak/Demirli Köyü

1942

Ortaokul


Anavatan Partisi

27.03.1984-31.03.1989

Arsal SARI (İlk Dönem)

Bucak

1958

Üniversite Eskişehir A.Ü. Mimarlık Müh. Fak.

Mimar

Doğruyol Partisi

1989-1993

Arsal SARI (2. Dönem)

Bucak

1958

Üniversite

Mimar

Doğruyol Partisi

1994-1995 1995 sonu istifa etti








Ramazan SELEN

Bucak

1951

Yüksek İslam Enstitüsü

Müftü

Refah Partisi

05.06.1996- 2.8.1996Trafik kazası vefat


Mehmet Ali ÖZTOP

Burdur-Bucak / Devri

1951

Üniversite

Su Ürünleri Müh.

Refah Partisi

05.11.1996-22.04.1999

İsmail ÖZTOP

Bucak

1951

9 Eylül Ü. İzmir Y.İslam Enstitüsü

Öğretmen

Milliyetçi Hareket P.

22.4.1999-04.04.2001

Arsal SARI (3. Dönem)

Bucak

1958

Üniversite

Mimar

Demokrat Parti

2004-2009

Ramazan AYAZ

Bucak

1971

Gazi Üniv. Müh. Mim. Fakültesi

Mimar

Ak Parti

2009-2014

Süleyman MUTLU

Bucak

1978

SDÜ Su Ürünleri Fak.

Sanayici

Ak Parti

04.04.2014-24.10.2016

Yasin UGUR

Bucak

16.09.1978

SDÜ İktisat Fak.

Belediye Encümeni

Ak Parti

27.10.2016-26.11.2016

İsmail BAYATA


Ordu-Fatsa


1977


A.Ü. Siyasal B. F. Kamu Yön.


Kaymakam


Kayyum


26.11.2016-
24.08.2017

Yalçın SEZGİN


Antalya - Korkuteli


1967


A.Ü. Siyasal Bilgiler Fak.


Kaymakam


Kayyum


05.09.2017

 

Emrullah ÜNAL


Burdur-Bucak

 1965
 
Uludağ Üniv. Veteriner Fak. Yüksek Lisans

 Veteriner-Serbest
 
AK Parti
 
11.04.2019
Devam ediyor

  
     NÜFUS:

 
        TÜİK tarafından açıklanan NVİGM’den alınan bilgilere dayalı olarak Bucak İlçesinin 2023 yılı sonuçları açıklandı.

48.125 olan ilçe merkezindekinüfusun 34.19'ini kadın, 34.095'ini erkek nüfus oluşturmaktadır.

           Öte yandan belde ve köylerinde dahil edildiği Bucak ilçesinin 2023 yılı toplam nüfusu 68.290 olarak açıklandı.

BUCAK İLÇESİNİN YILLARA GÖRE NÜFUSU

       

 

YIL

 

TOPLAM

 

ŞEHİR

 

KIR

ERKEK NÜFUSU

KADIN NÜFUSU

1965

34.068

10.094

23.974

 

 

1970

40.001

12.293

27.708

 

 

1975

42.781

15.090

27.691

 

 

1980

45.693

18.852

26.841

 

 

1985

48.472

20.507

27.965

 

 

1990

54.427

27.407

27.020

 

 

2000

57.950

28.833

29.117

 

 

2007

58.837

35.621

20.291

29.434

  29.403

2008

59.902

35.843

24.059

29.822

  30.080

2009

59.800

36.370

23.430

29.690

  30.110

2010

61.173

37.667

23.506

  30.474

  30.699

2011

61.429

38.453

22.976

  30.634

  30.795

2012

63.437

40.903

22.534

  31.242

  32.195

2013

64.188

42.108

22.080

  31.772 

  32.416

2014

64.763

43.282

21.481

  32.082

  32.681

2015

64.783

43.826

20.957

  32.172

  32.611

2016

64.910

  44.089

 20.821

  32.282

  32.628

2017

    65.282

  44.907

 20.375

  32.502

  32.780

2018

    64.943

  44.521

 20.422

  32.279

  32.664

2019


        65.335

  44.739

 20.596

32.686
 32.649
 

2020

   
      65.051
 

  44.769

 

 20.282

32.594
32.457
 

2021

 
      66.156
 

  45.865

 

 20.291

 33.07533.081
 

2022

 
      66.894
 

  47.153

 

 19.741

33.508
33.386

2023

 
      68.290
 
48.125

20.165


34.095


34.195


2018-2019-2020-2023 YILLARINDA BUCAK İLÇESİNE BAĞLI KÖYLERİN NÜFUSLARI

 

KÖYÜN ADI

2018 YILI NÜFUSU

2019 YILI NÜFUSU

2020 YILI NÜFUSU

2023 YILI TOPLAM
NÜFUS

2023 KADIN NÜFUS

2023 ERKEK NÜFUS

ALKAYA

147

147

168

149

83

66

ANBAHAN

388

388

410

388

181

207

AVDANCIK

352

352

346

310

146

164

BELÖREN

38

38

37

56

24

32

BEŞKONAK

330

330

359

342

180

162

BOĞAZKÖY

706

706

533

493

250

243

ÇAMLIK

1.397

1.397

1.352

1.280

647

633

ÇOBANPINAR

594

594

551

538

287

251

DAĞARCIK

158

158

166

160

71

89

DUTALANI

119

119

122

110

59

51

ELSAZI

628

628

615

572

286

286

GÜNDOĞDU

1.107

1.107

1.043

957

467

490

İNCİRDERE

449

449

473

456

225

231

KARAALİLER

379

379

345

342

168

174

KARACAÖREN

140

75

150

131

70

61

KARAOT

177

177

181

174

89

85

KARAPINAR

966

966

918

829

423

406

KARASEKİ

141

114

147

155

87

68

KARGI

453

453

426

448

233

215

KAVACIK

239

239

222

204

107

97

KAYI

518

518

502

480

242

238

KEÇİLİ

225

225

217

195

91

104

KESTEL

761

761

760

751

374

377

KIZILCAAĞAÇ

173

173

152

145

64

81

KIZILLI

403

403

370

351

183

168

KIZILSEKİ

459

459

410

389

192

197

KUŞBABA

876

876

792

773

401

372

KUYUBAŞI

138

138

127

131

61

70

SEYDİKÖY

620

620

589

87

298

289

SUSUZ

984

984

971

892

464

428

TAŞYAYLA

620

620

564

531

272

259

UĞURLU

404

404

377

364

178

186

ÜRKÜTLÜ

764

764

712

672

327

345

ÜZÜMLÜBEL

208

208

186

192

93

99

YÜREĞİL

429

429

423

391

193

198




2018-2019-2020-2021-2023 YILLARINDA BUCAK İLÇESİNE BAĞLI BELDELERİN NÜFUSLARI

 

BELDENİN ADI

2018 YILI NÜFUSU

2019 YILI NÜFUSU

 

2020 YILI NÜFUSU

 

2021 YILI NÜFUSU

 

2023 YILI NÜFUSU

 

2023 KADIN NÜFUS

 

2023 ERKEK NÜFUS

 

KOCAALİLER BELDESİ

1.981

 

1.991

 

1.932

 

1.909

 

1.957

1.016

 

941


KIZILKAYA BELDESİ

2.053

 

1.894

 

2.634

3.154

 

2.874

 

1.467

 

1.407

 


MAHALLELERE GÖRE 2019-2020-2021-2023 YILLARINDA BURDUR BUCAK NÜFUSU

SIRA NO

MAHALLE ADI

2019 YILI TOPLAM NÜFUS

2020 YILI TOPLAM NÜFUS

2021 YILI TOPLAM NÜFUS

 

2023 YILI TOPLAM NÜFUS

 

KADIN
NÜFUS

 
ERKEK
NÜFUS

1

ALAATTİN MAHALLESİ

2.203

2.196

2.245

2.702

1.383

 
1.319

2

ATİLLA MAHALLESİ

   119

   138

  142

 
137

    75

 
      62

3

BARBOROS MAHALLESİ

1.280

1.283

1.293


1.351

  691

 
    660

4

CAMİİ MAHALLESİ

2.531

1.894

2.390

3.415

1.571

 
1.844

5

ÇAMLICA MAHALLESİ

2.529

2.543

2.491

2.493

1.274

 
1.219

6

ÇAVUŞLAR MAHALLESİ

1.601

1.568

1.531

 
1.481

   776

 
   705

7

ÇUKUR MAHALLESİ

   690

   664

   642

 
   627

   319

 
   308

8

FATİH MAHALLESİ

5.738

5.933

6.149

3.035

3.035

 
3.117

9

KARAYVATLAR MAHALLESİ

   863

   820


   797
 
815

   399

 
   416

10

KONAK MAHALLESİ

4.009

4.003

4.020

 
3.978

2.005

 
1.973

11

MEHMET AKİF MAHALLESİ

6.152

6.353

6.481

 
6.505

3.234

 
3.271

12

MİMAR SİNAN MAHALLESİ

   581

   555

  536


  615

  323

 
   292

13

OĞUZHAN MAHALLESİ

1.217

1.245

 
1.341
 
1.390

  704

 
   686

14

ONAÇ MAHALLESİ

1.317

1.383

 
1.479

 1.640

  854

 
   786

15

PAZAR MAHALLESİ

  988

  970


 1.011
 
   1.059

  515

 
   544

16

SANAYİ MAHALLESİ

2.472

2.507

2.529

 
2.646

1.309

 
1.337

17

YENİ MAHALLE

7.529

7.656

7.706

 
7.883

3.806

 
4.077

18

YETMİŞ EVLER MAHALLESİ

1.055

1.179


1.288

1.389

  693

 
   696

19

YÖRÜKLER MAHALLESİ

677

692

 
661
 
  626

  296


   330

20

YUNUS EMRE MAHALLESİ

1.181

1.180


1.154

1.218

  620

 
   598

BELDELERİN MAHALLELERİ(KOCAALİLER-KIZILKAYA)

 

21

KIZILKAYA/AVDAN MAHALLESİ

   818

   813

 
   911
 
   853

432

 
421

22

KIZILKAYA/PAZAR MAHALLESİ

   779

   667

 
   766
  
  696

361

 
335

23

KIZILKAYA/YENİ MAHALLESİ

1.015

1.006


1.334
 
1.202

615

 
587

24

KIZILKAYA/YUVA MAHALLESİ

   131

   148

 
  143
 
  123

59

 
64

25

KOCAALİLER/CAMİİ MAHALLESİ

   756

   743


  733
 
  710

363


347

26

KOCAALİLER/GÖKALAN MAHALLESİ

   148

   154


  151
 
  190

106

 
84

27

KOCAALİLER/KARŞIYAKA MAHALLESİ

   589

   588

 
  594
 
  609

313

 
296

28

KOCAALİLER/PAZAR MAHALLESİ

   465

   447

  431

 
 448

234

 
214

Güncelleme: 11.03.2022
Kaynak: https://www.nufusune.com/bucak-ilce-nufusu-burdur 

 

EKONOMİ:

2013 Yılı itibariyle Nüfusun % 78’i çiftçidir. Küçük esnaf ve sanatkâr ise nüfusun % 12’lik bölümünü oluşturmaktadır. Bucak, Antalya’ya olan yakınlığı ve bölgeyi diğer illere bağlayan karayolu üzerindeki konumu ile büyük bir gelişme göstermiştir. Karayolu nedeniyle ilçede nakliyecilik ve buna bağlı olarak da oto tamirciliği gelişmiştir. Küçük sanayinin, özellikle oto sanayinin, ileri düzeyde oluşu, oto parçası ticaretinin doğmasına da neden olmuştur. Yerli ve yabancı her türlü aracın yedek parçasını ilçede bulmak mümkündür. İlçede üç binin üzerinde küçük sanayi esnafı bulunmakta olup, küçük sanayiciler motorlu araç tamiri, oto elektrikçiliği, motosiklet tamirciliği, akücülük, lastikçilik ve ayar servisleri gibi dallarda çalışmalarını sürdürmektedir. İlçe merkezinde küçük sanayi yapı kooperatifinin yürüttüğü sanayi sitesi inşaatı bitmiştir. Oto tamirciliğinin yaygın olmasının yanı sıra, yörenin orman zenginliği sonucu atölye işletmeciliği de gelişmiştir. İlçede torna-tesviye, karoser, boya, mobilya, ağaç ve demir doğrama ile kaporta atölyeleri mevcuttur. İlçe ormanlarından elde edilen keresteler bölge dışında aranan hammadde olmuş ve çok sayıda atölye tarafından üretilen keresteler bölge dışına gönderilmektedir. İlçede günlük 6.000 ton çimento kapasiteli çimento fabrikası (As Çimento), tuğla fabrikaları, saatte 30 ton kapasiteli yem fabrikası (faal değil), 2 adet plastik fabrikası (su hortumu, poşet, elektrik borusu, sera örtüsü), akü fabrikası, piston fabrikası, mermer fabrikaları ve çok sayıda mermer atölyesi, 2 adet portatif çelik HYPERLINK "http://www.oguzhaniskele.com/"iskele imalathanesi, 4 adet soğuk hava deposu bulunmaktadır. Ayrıca üretimine başlanılan inşaat yapıştırıcılığı da etkili olmaktadır İlçe sınırları içinde son yıllarda zengin mermer yatakları bulunmuş ve işletmeye açılmıştır. Mermercilik, Bucak sanayisinin lokomotifi olmuştur. İlçedeki mermer fabrikalarında, dış kaplamada kullanılan traverten türü mermer üretilmektedir. Şimdi Bucak ilçesinde Ford, BMC gibi araba fabrikalarını yedek parça üreten imalathaneler ve büyük servis bakım atölyeleri bulunmaktadır. Sanayi sitesinden kalorifer kazanı, sağlık malzemeleri ve çeşitli imalathaneler de bulunmaktadır. İlçede Bucak-Antalya karayolunun üzerinde büyük bir hızla gelişen Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur. İlçede iklimin ılıman oluşu ve arazinin elverişli olması her türlü ziraatin yapılmasına imkân vermektedir. Toplam 300.000 dekar tarım alanının 236.000 dekarında kuru, 64.000 dekarında da sulu tarım yapılmaktadır. İlçemiz ova köylerinin arazilerde taban suları mevcuttur. Kuyu ve sondajlarla yeryüzüne çıkarılan sular içme ve sulamada kullanılır. İlçe arazisinin dağlık kesiminde (Melli-Aksu Bölgesi) zeytin, incir, üzüm, şeftali, fıstık, susam, narenciye ve sebze yetişir. Ovalık arazide ise ağırlıklı olarak kültür bitkileri, hububat ve meyve yetiştirilir. Meyvecilik özellikle Karapınar, İncirdere, Kızılcaağaç köyleri ile Kocaaliler ve Kızılkaya beldelerinde gelişmiş olup, Ortadoğu Ülkeleri'ne ihraç edilmektedir. İlçede büyük yapraklı Virjinya tipi tütün yetiştirilmekte, işlenmesi için Adana’ya gönderilmektedir. İlçede son yıllara kadar virjinya tipi tütün üretimi çok geniş yer tutmaktaydı ama son yıllardaki uygulamalar sebebiyle tütün üretimi azalarak meşhur bucak tütünü yok olma yüz tutmuştur. Köyler hayvancılık açısından da gelişmişlerdir. Süt ve besi sığırcılığı, keçi, koyun ve kümes hayvancılığı yapılmaktadır. İlçede 16.970 baş sığır, 24.500 baş koyun, 71.200 baş keçi ve 450.000 adet de tavuk bulunmaktadır. İlçede 4 adet peynir mandırası ve birçok süt toplama merkezi kurulmuştur. Antalya ve İstanbul’daki bazı otellerin peynir ihtiyacını Bucak karşılamaktadır. Karacaören Baraj Gölü'nde tatlı su balıkçılığı yapılmaktadır. Sazan, levrek, kefal ve yayın balığı başlıca balık çeşitleridir. Kargı Baraj Gölü'nde balıklandırma çalışmaları yapılmış olup, son yıllarda tarla/havuz balıkçılığı konusunda eğitici çalışmalar yapılmış, üreticiler konuya özendirilmiştir. İlçede iki tanesi Heybeli ve Kuşbaba’da olmak üzere 6 tesiste havuz balıkçılığı yapılmaktadır. Arıcılık, gezginci arıcılık şeklindedir. İlçede toplam 3.000 adet fenni kovan mevcuttur.

İlçemizde 600’ ün üzerinde  küçük sanayi esnafı olmak üzere 4000 esnaf, 125 fabrika ve atölye mevcuttur. 2500’ü mermerde olmak üzere 6000 işçi istihdam edilmektedir.

İlçemizde büyük sanayi alanında 160 fabrika ve imalathane bulunmaktadır. Özellikle işlenmiş traverten, mermer, çimento üretimi yapılmaktadır. Amerika, İsrail, Çin, Libya ve Suudi Arabistan ve diğer ülkelere 2013 yılında toplam ihracat 200 milyon doların üzerinde olup,  İlçemizde 67 firma ihracat yapmaktadır.  İlçemizde  tüketilen 382 milyon kwh elektriğin  336 milyon kwh’ ı sanayide tüketilmektedir.

İlçemizde üretilen çelik iskele, çelik kapı, mermer makineleri, motor gömleği, piston, kesme çiçek ve çelenk yurt dışına ihraç edilen ürünlerimizden bazılarıdır.

Bölgenin I.Kısım OSB alanı 85 hektar olup, 61,79 hektarı sanayi parselidir. Bu alan 76 parsele ayrılmış olup yapılan revizyon çalışmaları neticesinde 80 parsele çıkarılmıştır. Oluşan 80 parsel, 39 firmaya tahsis edilmiştir. 80 parsel üzerinde 62 parsel üzerinde 27 firma üretime geçmiş, 14 parsel üzerinde 10 firma inşaat ve 3 parsel üzerinde 2 firma da proje aşamasındadır. Tesislerin %71’ü mermer, %10’ü metal, %10’u ağaç işleri, %9’ü da gıda alanlarında faaliyet gösterecektir.

OSB II. Kısım genişletme çalışmaları kapsamında 100 hektar alanın kamulaştırma çalışmaları tamamlanmıştır. 16 adet parsel arazi karşılığı taahhütnameli verilmiştir. 33 adet parselin ön tahsisi yapılmıştır. 6 firma üretime geçmiş, 11 firma inşaat halinde ve toplam 24 firma proje aşamasındadır.

Bucak Belediyesine arıtma tesisi için 5 hektar alan ayrılmış olup,  arıtma tesisi faaliyete geçmiştir. Ayrıca II. kısım OSB alanı sosyal donatı alanının 35.000 m²’lik kısmı Bucak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine tahsis edilmiş olup, okul inşaatı bitmiştir. 2014-2015 Eğitim Öğretim yılına faaliyete geçmiştir.

        

 

KÜLTÜR - EĞİTİM - SAĞLIK:

 

          Burdur’un genelinde olduğu gibi okuma-yazma bilen nüfus oranı Bucak’ta da oldukça yüksektir (% 99). Ancak okuma-yazma bilen nüfus içinde yüksekokul mezunu sadece % 5’lik bir orana sahiptir. Son yıllarda üniversite mezunu sayısı hızla artmaktadır. İlkokul ve ortaokul mezunu nüfus oranı ise % 70’tir. Okuma-yazma bilen nüfusun % 12’si lise ve dengi okul mezunu, % 13’ü de okuma-yazma kursu bitirenlerden oluşmaktadır. İlçede 24.04.2006'da hizmete giren ve içerisinde kütüphanenin, çok amaçlı salonun ve sergi salonun yer aldığı Bucak İlçe Halk Kütüphanesi hizmet binası bulunmaktadır. İlçemizde 4 tane matbaa vardır. Hedef, Ses 15, Oğuzeli, Gündem GazeteBu ve Akça olmak üzere 6 yerel gazete çıkmaktadır. 1 özel televizyon(Kanal 15 tv)  kanalı bulunmaktadır.

      İlçe merkezinde 8 adet ilkokul, 8 adet ortaokul bulunmaktadır. Liseler olarak Bucak ilçesinde; Adem Tolunay Fen Lisesi, Mehmet Cadıl Anadolu Lisesi, Bucak Anadolu lisesi, Şehit Ayfer Gök Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Necati Topay Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Oğuzhan Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Özel Oğuzhan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi bulunmaktadır.
       Burdur'un Bucak ilçesinde 2022-2023 öğretim yılı başladı, 23 ilkokul, 23 ortaokul ve 14 lise;  temel eğitimde 8 bin 876 orta öğretimde 3 bin 669 olmak üzere toplam 12 bin 495 öğrenci ve 895 öğretmen ders başı yaptı. (Kaynak: NNC Haber 13.09.2022)

        02.05.2019 Tarihi itibariyle Bucak ilçe merkezinde bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerdeki öğrenci ve öğretmen sayıları:

         

02.05.2019 TARİHİ İTİBARİYLE BUCAK İLÇE MERKEZİNDEKİ OKULLARIN

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN SAYILARI

 

OKULUN İSMİ

ÖĞRENCİ SAYISI

ÖĞRETMEN SAYISI

75. Yıl İlkokulu

212

13

Bucak Adnan Menderes İlkokulu

242

11

Bucak Atatürk İlkokulu

840

36

Bucak Cumhuriyet İlkokulu

489

29

Bucak Fatih Sultan Mehmet İlkokulu

644

28

Mehmet Akif Ersoy İlkokulu

774

39

Bucak Oğuzhan İlkokulu

210

15

Bucak TOKİ İlkokulu

127

10

Bucak 15 Temmuz Şehitler Ortaokulu

152

11

Bucak Adnan Menderes Ortaokulu

212

15

Bucak Ayşe Sak Ortaokulu

936

48

Bucak Barbaros Ortaokulu

112

20

Bucak Barbaros İmam Hatip Ortaokulu

30

1

Bucak Emin Gülmez Ortaokulu

441

40

Bucak Hüseyin Türker Ortaokulu

505

23

Bucak İmam Hatip Ortaokulu

359

29

Bucak Oğuzhan İmam Hatip Ortaokulu

36

2

Bucak Oğuzhan Ortaokulu

393

26

Bucak TOKİ Ortaokulu

103

6

Bucak Adem Tolunay Fen Lisesi

312

27

Bucak Anadolu Lisesi

437

25

Bucak Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

235

20

Bucak Anadolu İmam Hatip Lisesi

385

34

Bucak Mehmet Cadıl Anadolu Lisesi

509

28

Bucak Mesleki Eğitim Merkezi

165

7

Bucak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

395

59

Necati Topay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

273

26

Bucak Oğuzhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

300

32

Bucak Şehit Ayfer Gök Anadolu Lisesi

458

32

Bucak Şehit Akif Altay Özel Eğitim Uygulama Merkezi 1. kademe

26

1

GENEL TOPLAM

10.312

693


         İlçede Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ne bağlı İşletme Fakültesi, Zeliha Tolunay Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksek Okulu, Emin Gülmez Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Hikmet Tolunay Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Yüksek Okulu bulunmaktadır. Yüksekokullar ilçenin değişik yerlerine dağılmıştır.

        İşletme Fakültesi Muhasebe ve Finansman, Üretim Yönetimi ve Pazarlama, Yönetim ve Organizasyon, Sayısal Yöntemler, Ticaret Hukuku Anabilim dallarından oluşmaktadır.
      Zeliha Tolunay Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksek Okulu'na bağlı
Yönetim Bilişim Sistemleri, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Uluslararası Ticaret, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Turizm İşletmeciliği bölümleri bulunmaktadır. 
       Emin Gülmez Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu,  Bilgisayar Teknolojileri Bölümü, Elektrik ve Enerji Bölümü, Elektronik ve Otomasyon Bölümü, Motorlu Taşıtlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü, Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü, İnşaat Bölümü, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, Tasarım Bölümüne
sahiptir.

       Hikmet Tolunay Meslek Yüksek Okulu’na bağlı Pazarlama Ve Dış Ticaret Bölümü, Muhasebe Ve Vergi Bölümü, Yönetim Ve Organizasyon Bölümü, Büro Hizmetleri Ve Sekreterlik Bölümü, Çocuk Bakımı Ve Gençlik Hizmetleri Bölümü, Bilgisayar Kullanımı Bölümü, Otel Lokanta Ve İkram Hizmetleri Bölümü bulunmaktadır.

          Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü, Çocuk Gelişimi, Acil Yardım Ve Afet Yönetimi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümlerine sahiptir.

        İşletme fakültesinin kuruluş izni de 20.08.2015 tarih, 8052 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 27.08.2015 tarih 29458 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. İşletme Fakültesi ve Bucak Sağlık Yüksek Okulu fiili olarak 2016-2017 eğitim-öğretim yılında öğrenci almaya başladılar. Bucak İşletme Fakültesi'ne 2016-2017 eğitim-öğretim yılında gece ve gündüz olmak üzere iki öğretimden 80'er öğrenci olmak üzere 160 öğrenci alınmıştır. Bucak Sağlık Meslek Yüksek Okuluna da 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 180 öğrenci alınmıştır. Bucak Sağlık Yüksek Okulu'nun Acil Yardım ve Afet Yönetimi  Bölümü tek öğretimden oluşmakta olup, 60 öğrenci alınmıştır. Hemşirelik bölümü iki öğretimden oluşmaktadır ve 2016-2017 eğitim-öğretim yılında  80'erden 160 öğrenci alınmıştır. Oğuzhan kampüsünde kredi yurtlar kurumuna bağlı 500 kişilik kız ve erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır.
        İlçede 2016 yılı itibariyle 1 özel yabancı dil kursu ve 3 motorlu taşıt sürücü kursu bulunmaktadır. İlçede Çıraklık Eğitim Merkezi, Sanayi Sitesi Kooperatifinin Sosyal Tesisleri'nde faaliyet göstermekte olup, 24 dalda çırak, kalfa ve ustalık eğitimi vermektedir. İlçe merkezinde 200 yataklı Devlet Hastanesi bulunmaktadır. İkinci hastanenin yapımı devam etmektedir. 2016 yılı itibariyle toplam 12'si merkezde 6'sı belde ve köylerde olmak üzere 18 adet aile hekimliği ve köylerde 14 adet sağlık evi mevcuttur.

        Bucak Devlet Hastanesinin ilk yerleşimi eski sağlık merkezine ilave 50 yataklı olarak 07.11.1985 tarihinde açılmıştır. Hastane arsası birleştirilmiş çift tapuda 17332 ’di.

       Eski Hastane üç ayrı binada 5 blok halinde faaliyet göstermekteydi. 6 katlı olarak yapılmış (A Blok) Ana hizmet binasına, fiziksel şartlarının yetersiz gelmesi üzerine 2000 yılında 5 katlı ek bina (B Blok)  eklenmiştir. 13.06.2005 tarihinde Burdur Valiliği ile yapılan protokol uyarınca hayırsever vatandaşımız Mehmet Cadıl tarafından yapılan Acil Servis ve Poliklinik binası temel atma töreni yapılmış ve 2009 yılı Şubat ayı itibarı hizmete girmiştir.

        Mevcut binaların yetersizliği ve daha nitelikli sağlık hizmeti için yeni hastane binası ihtiyacı doğmuştur. Yeni Hastane binasının projesi 2009 yılında çizilmiş çeşitli aksaklıklardan dolayı inşaatına 2013 yılında başlanmıştır.

        Yeni Hastane 40 bin metrekare alanda kurulmuş olup, oturum alanı 7 bin 400 metrekare, toplam kapalı alanı 32.425 metrekaredir. Toplam 8 bloktan oluşan Bucak Devlet Hastanesi’nde 7 blok birbiri ile bağlantılı olup 1 blok (Jeneratör odaları, Trafolar, klima santralleri)bağımsızdır.

       Yaklaşık 4 yılda tamamlanan ve başta 240 yataklı olarak planlanan hastane; Ağustos 2017 de yeni binasında hizmet vermeye başlamıştır. Zamanla artan talep ve ihtiyaç doğrultusunda 2019 yılı Mart ayında 270 yatak kapasitesine ulaşmış ve tescili alınmış olup akabinde Ocak 2020 de de geçici ruhsatı alınmıştır.

      Uzman kadrosu ve takım ruhu ile; 5 Ameliyat salonu, 5 yataklı 1. basamak, 15 yataklı 2. basamak, 5 yataklı 3 basamak erişkin Yoğun Bakım ile 4 küvöz ve 2 transport küvözle Yeni doğan Yoğun Bakım ve 20 yataklı Diyaliz ünitesiyle hizmet vermektedir.

       

         2021-2022 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA İLÇE MERKEZİNDEKİ OKULLAR

                        FAKÜLTELER ve YÜKSEKOKULLAR

MAKÜ Bucak İşletme Fakültesi

MAKÜ Bucak Teknoloji Fakültesi

MAKÜ Bucak Zeliha Tolunay Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu

MAKÜ Bucak Hikmet Tolunay Meslek Yüksekokulu

MAKÜ Bucak Emin Gülmez Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

MAKÜ Bucak Sağlık Yüksekokulu

 

                      İLK VE ORTA DERECELİ OKULLAR

BURDUR - BUCAK - 15 Temmuz Şehitler Ortaokulu

BURDUR - BUCAK - 75. Yıl İlkokulu

BURDUR - BUCAK - Adnan Menderes Ortaokulu

BURDUR - BUCAK - Adnan Menderes İlkokulu

BURDUR - BUCAK - Atatürk İlkokulu

BURDUR - BUCAK - Ayşe Sak Ortaokulu

BURDUR - BUCAK - Barbaros İmam Hatip Ortaokulu

BURDUR - BUCAK - Barbaros Ortaokulu

BURDUR - BUCAK - Cumhuriyet İlkokulu

BURDUR - BUCAK - Çamlıca İlkokulu

BURDUR - BUCAK - Ertuğrul Gazi Ortaokulu

BURDUR - BUCAK - Fatih Sultan Mehmet İlkokulu

BURDUR - BUCAK - Hüseyin Türker Ortaokulu

BURDUR - BUCAK - İmam-Hatip Ortaokulu

BURDUR - BUCAK - Mehmet Akif Ersoy İlkokulu

 

BURDUR - BUCAK - Oğuzhan Ortaokulu

BURDUR - BUCAK - Oğuzhan İmam Hatip Ortaokulu

BURDUR - BUCAK - Oğuzhan İlkokulu

BURDUR - BUCAK - Toki İlkokulu

BURDUR - BUCAK - Toki Ortaokulu

 

                                      LİSELER

BURDUR - BUCAK - Bucak Adem Tolunay Fen Lisesi

BURDUR - BUCAK - Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BURDUR - BUCAK - Bucak Anadolu Lisesi

BURDUR - BUCAK - Bucak Anadolu İmam Hatip Lisesi

BURDUR - BUCAK - Mehmet Cadıl Anadolu Lisesi

BURDUR - BUCAK - Bucak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BURDUR - BUCAK - Mesleki Eğitim Merkezi

BURDUR - BUCAK - Bilim ve Sanat Merkezi

BURDUR - BUCAK - Necati Topay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BURDUR - BUCAK - Oğuzhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BURDUR - BUCAK - Bucak Şehit Ayfer Gök Anadolu Lisesi

                               
                           ENGELLİLERE YÖNELİK RESMİ OKULLAR

 

Bucak Şehit Akif Altay Özel Eğitim Uygulama Okulu I. II. ve III. Kademe



                                                RESMİ ANAOKULLARI

BURDUR - BUCAK - Atatürk Anaokulu

BURDUR - BUCAK - Bucak Anaokulu

BURDUR - BUCAK - Bucak Özel Eğitim Anaokulu

BURDUR - BUCAK - Mehmet Akif Ersoy Anaokulu

BURDUR - BUCAK - Fatih Sultan Mehmet Anaokulu

BURDUR - BUCAK - Vilayetler Hizmet Birliği Anaokulu

BURDUR - BUCAK - Zübeyde Hanım Anaokulu

 

                                                  ÖZEL OKULLARI

Özel Bucak Gül Nesil Anaokulu

Özel Bucak Lalebahçesi Anaokulu

Bucak Özel Kübra Simav Tokgöz Melekler Evi Anaokulu

Özel Kırmızı Bağcık Kreş Ve Gündüz Bakımevi

Özel Bucak Bilim İlkokulu

Özel Bucak Bilim Ortaokulu

Özel Oğuzhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bucak Karbeyaz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi


      SPOR:

Bucak'ta sadece Bucak Belediyesi Oğuzhanspor vardır. Profesyonel lige yükselememiştir. 2009-2010 sezonunda Burdur'u BAL'da temsil etmiştir. Şu an yine BAL'da mücadele etmektedir.